Tess is al een paar jaar samen met haar vriend Thomas. Een paar maanden geleden hebben zij samen hun eerste huis gekocht. Thomas en Tess willen over een tijdje graag kinderen, maar denken eerst nog na over of ze met elkaar gaan trouwen. Wat is trouwen nu precies en wat zijn de voor- en nadelen? Zijn er naast trouwen nog andere mogelijkheden? Tess & Thomas willen goed geïnformeerd worden. Zij willen namelijk op een later moment niet voor verrassingen komen te staan.
Trouwen
Wanneer je gaat trouwen, ook wel een huwelijk genoemd, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Jij en je partner moeten in ieder geval 18 jaar of ouder zijn. Ook mag je maar met één persoon tegelijk getrouwd zijn. Als je met je partner trouwt, is het belangrijk om te weten dat je verplicht bent om voor je partner te zorgen en dat je zijn of haar spullen krijgt bij overlijden.
Je moet altijd naar de rechter als je bent getrouwd en wilt scheiden. In dat geval hebben jij en je partner een eigen advocaat nodig. Wanneer jullie beiden graag willen scheiden, dan hoef je maar één advocaat in te huren. Zo besparen jullie geld. Het huwelijk kan ook op andere manieren eindigen, bijvoorbeeld als je partner komt te overlijden. In dat geval hoef je niet naar de rechter.
Geregistreerd partnerschap
In plaats van trouwen kun je ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Trouwen en een geregistreerd partnerschap lijken erg op elkaar, maar zijn toch verschillend. Bij trouwen geef je elkaar het ‘ja-woord’ en bij een geregistreerd partnerschap niet. In plaats van een ‘ja-woord’ zet je dan jouw handtekening onder een document.
Als je getrouwd bent en wilt scheiden, moet je naar de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap moet je in twee gevallen naar de rechter: wanneer je samen kinderen hebt onder de 18 jaar en wanneer jij of je partner niet wil dat het geregistreerd partnerschap eindigt. In veel gevallen is het dus makkelijker en goedkoper om te scheiden als je een geregistreerd partnerschap hebt.
Je kunt niet getrouwd zijn en tegelijkertijd een geregistreerd partnerschap aangaan. Een geregistreerd partnerschap kun je op een later moment nog veranderen naar een huwelijk. Dit kun je bij de gemeente doen. Andersom kan dit niet.
Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden
Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap neemt, kun je kiezen tussen twee mogelijkheden. Dit zijn de ‘(beperkte) gemeenschap van goederen’ of de ‘huwelijkse voorwaarden’.
Gemeenschap van goederen
Bij de algehele gemeenschap van goederen is alles wat van jou is óók van je partner. Het gaat daarbij om alle bestaande en toekomstige spullen en geld, maar ook alle schulden. Tot 2018 trouwde iedereen automatisch in algehele gemeenschap van goederen.
Sinds 2018 trouw je automatisch in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Je trouwt dus niet meer in ‘algehele gemeenschap van goederen’. De beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat alles wat vóór het trouwen van jou was, ook van jou blijft. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je partner. Alles wat je samen koopt en verdient tijdens het huwelijk, is van jullie samen. Ook de schulden die jullie opbouwen tijdens het huwelijk zijn van jullie samen. Erfenissen en schenkingen zijn uitzonderingen hierop. Als je deze krijgt tijdens het huwelijk, dan zijn en blijven deze ook van jou.
Huwelijkse voorwaarden
Wil je het toch liever anders regelen? In dat geval moet je naar een notaris gaan. Je kunt dan andere afspraken op papier laten zetten. Dit worden ook wel huwelijkse voorwaarden genoemd. Je kunt bijvoorbeeld het een en ander regelen over de verdeling van de spullen en het geld als jullie uit elkaar zouden gaan.
Wanneer je geen keuze maakt tussen de gemeenschap van goederen of de huwelijkse voorwaarden, trouw je automatisch in (beperkte) gemeenschap van goederen.
Kinderen
Wanneer je kinderen krijgt, zijn er een aantal voordelen als je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de vrouw die zwanger is, hoef je het kind niet nog apart te erkennen. Erkenning betekent dat je volgens de wet de ‘juridisch’ ouder van het kind wordt. Ook hoef je dan geen gezag aan te vragen. Gezag houdt in dat je verantwoordelijk bent voor de opvoeding en de verzorging van een kind. Het gezag krijg je bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch. Dat is niet zo bij een samenlevingscontract. Hieronder lees je meer over het samenlevingscontract. Dit is een alternatief voor het huwelijk en het geregistreerd partnerschap.
Samenlevingscontract
Als je niet wilt trouwen en ook niet wil kiezen voor een geregistreerd partnerschap, kun je ook kiezen voor een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract kun je sluiten met de persoon waarmee je samenwoont. De wet heeft daar geen speciale regels voor. Je kunt in het contract afspraken maken over bijvoorbeeld de verdeling van spullen en de kosten voor het huishouden. Het kan slim zijn om deze afspraken te laten opschrijven bij de notaris. Als je op een later moment toch trouwt of voor een geregistreerd partnerschap kiest, dan zijn de afspraken in het samenlevingscontract niet meer geldig.
Advies
Zorg ervoor dat jij en je partner samen van tevoren goed nadenken over alle mogelijkheden die hierboven zijn genoemd. Zo voorkom je dat jullie op een later moment voor verrassingen komen te staan wanneer jullie bijvoorbeeld gaan scheiden of kinderen krijgen. Kies altijd de mogelijkheid die het meest bij jullie past. Het kan ook zo zijn dat jullie besluiten om niets te regelen over samenleven. Dat is ook geen probleem. In dat geval verandert er niets aan jullie situatie.
Geschreven door: Joyce van der Horst
<a href='https://www.freepik.com/photos/background'>Background photo created by javi_indy - www.freepik.com</a>
Comments