top of page
Zoeken

Bouwen of verbouwen, heb je een vergunning nodig?

Tess en Thomas willen graag een garage bouwen naast hun nieuwe huis. Op de website van hun gemeente heeft Tess gelezen dat je vaak een omgevingsvergunning van de gemeente nodig hebt als je gaat bouwen of verbouwen. Tess vraagt zich af wat een omgevingsvergunning is en wanneer je deze krijgt van de gemeente. Ook heeft zij gelezen dat zij zich moet houden aan het bestemmingsplan. Tess wil graag weten wat een bestemmingsplan is.


Omgevingsvergunning

Als je gaat bouwen of verbouwen krijg je te maken met veel regels. De gemeente beoordeelt of jouw bouwplan voldoet aan deze regels. Als jouw bouwplan voldoet aan deze regels, krijg je toestemming van de gemeente om jouw bouwplan uit te voeren. Je krijgt dan een omgevingsvergunning.


Niet in alle gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig om te mogen bouwen of verbouwen. Op de website www.omgevingsloket.nl kun je de Vergunningcheck doen om te controleren of je een vergunning moet aanvragen. Als uit de Vergunningcheck blijkt dat je een vergunning nodig hebt, kun je deze aanvragen via de website www.omgevingsloket.nl. Dit systeem geeft automatisch aan welke gegevens je moet invullen en welke documenten je moet meesturen. Het is belangrijk om te weten dat je moet betalen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. De gemeente heeft in de meeste gevallen 8 weken de tijd om jouw aanvraag te beoordelen. De gemeente mag deze tijd één keer met 6 weken verlengen.


Bij de beoordeling van jouw bouwplan kijkt de gemeente naar de regels van het bestemmingsplan, de regels van het Bouwbesluit 2012, de regels van de gemeentelijke bouwverordening en de regels van welstand.


Bestemmingsplan

In een bestemmingsplan staan regels over hoe de grond in een gemeente gebruikt mag worden en wat en waar gebouwd mag worden. In een bestemmingsplan staat bijvoorbeeld waar woningen, winkels, horeca, natuur en bedrijven zijn toegestaan en hoe groot en hoe hoog gebouwen mogen zijn. Alle grond in een gemeente heeft een bestemming gekregen in het bestemmingsplan. Voorbeelden van soorten bestemmingen zijn wonen, horeca, natuur, sport en bedrijf. Iedereen moet zich aan de regels van het bestemmingsplan houden.


Alle bestemmingsplannen van Nederland zijn via de website www.ruimtelijkeplannen.nl te vinden. Zo kun je kijken welke bestemmingsplanregels voor jouw adres gelden. Een bestemmingsplan bestaat uit drie onderdelen, namelijk de verbeelding, de regels en de toelichting. De verbeelding is een digitale kaart, waar met kleuren is aangegeven welke bestemming de grond heeft. De bestemming “Wonen” heeft bijvoorbeeld de kleur geel. In de regels staat bij elke bestemming wat de bouwmogelijkheden zijn en hoe de grond en gebouwen gebruikt mogen worden. In de regels bij de bestemming “Wonen” staat bijvoorbeeld waar en hoe hoog gebouwd mag worden en of het toegestaan is om een bedrijf aan huis te beginnen. In de toelichting staat meer uitleg over het bestemmingsplan. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom is gekozen voor een bepaalde bestemming.


Wat als jouw bouwplan niet voldoet aan de regels van het bestemmingsplan? Je kunt dan bij jouw gemeente een omgevingsvergunning aanvragen om af te mogen wijken van het bestemmingsplan. Je vraagt dan toestemming om jouw bouwplan toch te mogen uitvoeren, ondanks dat jouw bouwplan niet past binnen het bestemmingsplan.


Bouwbesluit 2012 en de gemeentelijke bouwverordening

In het Bouwbesluit 2012 staan technische regels waaraan je je moet houden als je gaat bouwen of verbouwen. Deze regels zijn voor jouw veiligheid en gezondheid en voor die van jouw omgeving. Elke gemeente heeft een bouwverordening. Hierin staan ook regels waaraan je moet voldoen als je gaat bouwen of verbouwen, bijvoorbeeld het voorkomen van bouwen op vervuilde grond.


Regels van welstand

Elke gemeente heeft een welstandsnota. Hierin staan regels die ervoor zorgen dat jouw bouwplan in de omgeving past. Er staan bijvoorbeeld regels in over kleur- en materiaalgebruik.


Omgevingswet

Op dit moment hebben we in Nederland veel wetten en regels over wat wel en niet mag in onze omgeving. Je moet hierbij denken aan wetten en regels over bouwen, milieu, water, ruimte en natuur. In 2022 worden deze wetten en regels samengevoegd in één wet, de Omgevingswet. Vanaf 2022 krijg je dus te maken met deze nieuwe regels als je gaat bouwen of verbouwen. De Omgevingswet zorgt voor minder en duidelijkere regels. Ook worden inwoners meer betrokken bij plannen in hun omgeving. Elke gemeente krijgt één Omgevingsplan. Hierin staan alle gemeentelijke regels over wat wel en niet mag in jouw omgeving. Het Omgevingsplan vervangt de gemeentelijke bestemmingsplannen.


Advies

Jouw buren kunnen bezwaar maken tegen jouw bouwplan. Dit kost vaak veel tijd en geld. Ook is dit niet goed voor de relatie met jouw buren. Het is daarom belangrijk om jouw bouwplan eerst te bespreken met jouw buren. Misschien kun je aan jouw bouwplan een kleine aanpassing doen, waardoor jouw buren en jijzelf beiden tevreden zijn met het bouwplan. Op deze manier kunnen problemen worden voorkomen.



Geschreven door: Fenne Soons


<a href='https://www.freepik.com/photos/pattern'>Pattern photo created by jannoon028 - www.freepik.com</a>

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page