top of page
Zoeken

Spijt dat je een product hebt gekocht, wat nu?

Bijgewerkt op: 3 jun. 2021

Tess is gaan winkelen in de stad en heeft een nieuwe jurk gekocht. Als Tess thuiskomt en de jurk nog een keer past, vindt ze hem toch niet meer zo mooi. Ze heeft spijt dat ze de jurk heeft gekocht. Diezelfde dag gaat Tess weer terug naar de winkel met de vraag of zij de jurk kan teruggeven of ruilen. De verkoper vertelt haar dat dit helaas niet mogelijk is. Tess weet niet wat ze hoort. Klopt het wel wat de verkoper zegt? En wat als ze de jurk via het internet had gekocht, had ze dan wel gewoon haar geld teruggekregen?


Koop in de winkel

Als je een product koopt in een winkel en hier later spijt van krijgt, heb je niet het recht om het product terug te geven of te ruilen. Toch kun je bij veel winkels het geld gewoon terugkrijgen of het product ruilen. Het product mag dan niet beschadigd of gebruikt zijn. Dit is een extra service van de verkoper.


De verkoper stelt vaak wel voorwaarden aan het teruggeven of ruilen van producten. Je kunt de verkoper in de winkel vragen naar deze voorwaarden. Ook kun je deze voorwaarden vaak vinden op de website van de winkel, bij de kassa of op de kassabon. In deze voorwaarden kan de verkoper bijvoorbeeld zetten dat je het product kunt ruilen binnen 7, 14 of 30 dagen. Een voorwaarde kan ook zijn dat je bijvoorbeeld in plaats van geld een tegoedbon krijgt. Met deze tegoedbon kun je dan in dezelfde winkel later een ander product kopen.


Koop via het internet

Als je een product koopt via het internet, de telefoon, aan de deur of op straat, heb je wél het recht om het product terug te geven en je geld terug te krijgen. Dit noem je ook wel de wettelijke bedenktijd of het herroepingsrecht. Tijdens de bedenktijd heb je de tijd om na te denken over of je het product wilt houden of niet. Als je het product terugstuurt binnen de bedenktijd, hoef je hiervoor geen reden te geven.


Je mag het product uitpakken, passen of uitproberen, zoals je dit ook in een winkel zou doen. Je hebt 14 dagen bedenktijd. Deze bedenktijd begint de dag nadat je het product hebt ontvangen. Een voorbeeld: Tess koopt een broek via het internet. Zij ontvangt de broek op 1 december. Zij heeft dan bedenktijd tot en met 15 december. Handig om te weten is dat veel webshops kiezen voor een langere bedenktijd.


Voordat je een product koopt, moet de verkoper jou informatie geven over de bedenktijd. De verkoper moet jou bijvoorbeeld informatie geven over hoe lang je bedenktijd hebt en onder welke voorwaarden je het product kunt teruggeven. Ook moet de verkoper jou een formulier geven. Dit formulier wordt ook wel het ‘modelformulier voor ontbinding’ genoemd. De verkoper mag jou dit formulier digitaal of op papier geven. Je kunt dit formulier gebruiken om de verkoper te laten weten dat je het product wilt teruggeven.


Krijg je geen informatie over de bedenktijd van de verkoper, dan wordt de bedenktijd verlengd met maximaal 12 maanden. Als je de informatie tijdens deze 12 maanden toch nog van de verkoper krijgt, duurt de bedenktijd vanaf dat moment nog 14 dagen.


Hoe kun je nu de verkoper laten weten dat je gebruik wilt maken van het herroepingsrecht? De makkelijkste manier om van je bedenktijd gebruik te maken, is door het ontvangen retourformulier in te vullen en dit samen met je product terug te sturen naar de webshop. Je kunt ook gebruikmaken van het ‘modelformulier voor ontbinding’, dat je van de verkoper hebt ontvangen. Je mag ook per brief, per e-mail of telefonisch aan de verkoper laten weten dat je gebruik wilt maken van de bedenktijd. Nadat je de verkoper hebt laten weten dat je het product wilt terugsturen, heb je nog 14 dagen de tijd om het product terug te sturen aan de verkoper.


De verkoper moet jou de prijs van het product terugbetalen. Ook moet de verkoper jou de kosten voor het bezorgen van het product terugbetalen. Wel kan het zo zijn dat je de kosten voor het terugsturen van het product zelf moet betalen. De verkoper moet jou terugbetalen op dezelfde manier als dat jij voor het product hebt betaald. Als je gebruik hebt gemaakt van een cadeaubon om het product te betalen, krijg je dus ook een cadeaubon terug.


In sommige gevallen heb je geen bedenktijd. Je hebt bijvoorbeeld geen bedenktijd voor producten die kunnen bederven of producten die voor jou op maat gemaakt zijn. Ook heb je geen bedenktijd als je hygiënische producten hebt uitgepakt, zoals een tandenborstel of een mondkapje.


Advies

Wanneer je via het internet een product hebt besteld en je wilt dit graag terugsturen, doe dit dan binnen de bedenktijd. Verder is het belangrijk dat je het verzendbewijs van het terugsturen van je product goed bewaart. Als er iets misgaat bij de post of bij de webshop zelf, dan heb jij in ieder geval een bewijs dat je het product hebt teruggestuurd.


Als je in een winkel twijfelt over het kopen van een product, is het verstandig om eerst aan de verkoper te vragen of je het product nog kunt terugbrengen en welke voorwaarden hiervoor gelden. Zo voorkom je dat later blijkt dat je het product niet meer kunt teruggeven.



Geschreven door: Fenne Soons


<a href='https://www.freepik.com/photos/background'>Background photo created by freepik - www.freepik.com</a>




101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page