Tess hoort de telefoon gaan. Het is haar neefje, Bas, die haar in tranen opbelt. Bas vertelt aan Tess dat hij is ontslagen. Door corona gaat het al een tijd slecht met het bedrijf. Hierdoor raken meerdere mensen hun baan kwijt. Bas vertelt aan Tess dat hij een brief heeft gekregen van zijn werkgever. Hierin staat dat hij is ontslagen ‘wegens bedrijfseconomische redenen’. Ook staat er in de brief dat de werkgever een ontslagvergunning heeft gekregen van het UWV. Tess snapt het niet helemaal. Wat betekent het om ontslagen te worden ‘wegens bedrijfseconomische redenen’? En wat is een ontslagvergunning dan? Bas maakt zich zorgen over hoe het nu verder moet. Waar heeft hij recht op?
Bedrijfseconomische redenen
In de wet staat in welke gevallen mensen ontslagen mogen worden. Eén van de meest voorkomende gevallen is ontslag door ‘bedrijfseconomische redenen’. Bij ‘bedrijfseconomische redenen’ kan gedacht worden aan verschillende dingen. Het gaat dus niet alleen om financiële problemen, maar ook bijvoorbeeld als er minder werk is, als werk vervangen wordt door machines of wanneer het bedrijf stopt.
Wanneer een werkgever jou wil ontslaan door ‘bedrijfseconomische redenen’, moet de werkgever eerst kijken of er voor jou nog een andere passende baan binnen het bedrijf is. Als er geen passende baan beschikbaar is, dan kan je werkgever een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. Het UWV is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en gaat over uitkeringen, zoals de WW-uitkering.
Als de werkgever een ontslagvergunning aanvraagt bij het UWV, dan moet de werkgever zich aan een ontslagvolgorde houden. Dit wordt ook wel het afspiegelingsbeginsel genoemd. Het is namelijk belangrijk dat de werkgever zich aan de regels houdt bij het bepalen van wie er mag blijven en wie niet. De werknemers worden dan door de werkgever in 5 leeftijdsgroepen verdeeld. Uit elke leeftijdsgroep moeten evenveel mensen ontslagen worden. In sommige gevallen hoeft je werkgever zich daar niet aan te houden.
Ontslagvergunning UWV
In de wet staat dat het UWV een ontslagvergunning moet geven wanneer een werkgever mensen wil ontslaan door bedrijfseconomische redenen. Als het UWV geen ontslagvergunning geeft aan de werkgever, dan mag de werkgever de werknemer dus niet ontslaan.
Als de werkgever wél een ontslagvergunning krijgt van het UWV, dan moet hij binnen 4 weken het arbeidscontract met deze werknemers opzeggen. De werkgever moet dan wel denken aan de opzegtermijn. De opzegtermijn is de periode tussen het opzeggen van het arbeidscontract en het eindigen van het contract. Hoe lang de opzegtermijn is, hangt af van hoe lang je al bij je werkgever werkt. Zegt de werkgever niet binnen die 4 weken het arbeidscontract op, dan moet hij opnieuw een aanvraag voor een ontslagvergunning bij het UWV doen.
Ontslagvergoeding
Wanneer je als werknemer door bedrijfseconomische redenen wordt ontslagen, heb je meestal recht op een ontslagvergoeding. Dit staat in de wet. In de wet wordt dit ook wel een transitievergoeding genoemd. De hoogte van deze vergoeding hangt af van de hoogte van het maandsalaris en hoe lang je al bij je werkgever werkt. De hoogte van de vergoeding kan dus voor alle werknemers verschillend zijn.
Uitkeringen
Als de werkgever jou ontslaat door bedrijfseconomische redenen, dan kun je meestal wel een WW-uitkering krijgen. Een WW-uitkering is een uitkering voor mensen die hun baan verliezen. Aan deze uitkering zitten wel voorwaarden. Het UWV controleert of je aan deze voorwaarden voldoet. Je kunt de WW-uitkering vanaf een week vóór het einde van je arbeidscontract aanvragen. Let wel op, je hebt maar de tijd tot een week ná het einde van je contract. Je hebt dus 2 weken de tijd om de aanvraag te doen. Hoe eerder, hoe beter natuurlijk.
Als je als werknemer geen recht hebt op een WW-uitkering, dan kun je misschien wel een bijstandsuitkering krijgen. Een bijstandsuitkering vraag je aan bij jouw gemeente. Ook hier zitten weer voorwaarden aan.
Als je een uitkering krijgt, is het handig om te weten dat jij je aan allerlei regels moet houden. Bij het krijgen van een WW-uitkering moet je bijvoorbeeld wel op zoek naar een nieuwe baan.
Advies
Wanneer je vragen hebt over het ontslag, kan het verstandig zijn om met je werkgever in gesprek te gaan. Het ontslag wordt daarmee niet teruggedraaid, maar je werkgever kan je zo wel meer uitleg geven over je ontslag. Op die manier voorkom je dat jij en je werkgever elkaar verkeerd begrijpen. Het is altijd prettiger om goed uit elkaar te gaan.
Als je wordt ontslagen, kan het ook goed zijn om contact op te nemen met een jurist of advocaat. Het is namelijk belangrijk om te controleren of de werkgever jou wel had mogen ontslaan. Zo ja, dan kun je ook meteen nagaan of je wel alles krijgt waar je recht op hebt, zoals een ontslagvergoeding. Op die manier kun je voorkomen dat je geld misloopt.
Geschreven door: Joyce van der Horst
<a href='https://www.freepik.com/photos/business'>Business photo created by pressfoto - www.freepik.com</a>
Kommentare