Het is voor Tess een dure maand geweest. Veel geld heeft ze niet meer op haar rekening staan. Als Tess opeens een betalingsherinnering ontvangt, krijgt ze het benauwd. Er staat niet genoeg geld op haar rekening om het openstaande bedrag op tijd te betalen. ‘’En nu dan?’’, denkt Tess. Wat kan Tess in deze situatie het beste doen? Wij leggen het aan haar uit.
Wat is een betalingsherinnering?
Betalingsherinnering, aanmaning, sommatie, ingebrekestelling, 14-dagenbrief: dit zijn allemaal namen van brieven die je eraan herinneren dat er een bedrag openstaat dat je nog moet betalen. Het zijn dus allemaal betalingsherinneringen. Een betalingsherinnering wordt vaak per post verstuurd, maar kun je ook als e-mail ontvangen. Houd dus altijd goed je mailbox in de gaten!
Als je een betalingsherinnering hebt ontvangen, staat daarin hoeveel tijd je hebt om te betalen. Bedrijven zijn verplicht om jou in ieder geval één betalingsherinnering te sturen. Hoeveel betalingsherinneringen je uiteindelijk ontvangt, hangt van een aantal dingen af. Als er bijvoorbeeld in je contract staat dat je 2 weken de tijd hebt om te betalen en je doet dit niet, dan hoeft het bedrijf je maar één betalingsherinnering te sturen. Je krijgt dan 14 dagen de tijd om alsnog te betalen. Dit geldt ook als jij bijvoorbeeld bekend hebt gemaakt dat je de factuur – om wat voor een reden dan ook - niet gaat betalen.
14-dagenbrief
De betalingsherinnering, die bedrijven dus altijd verplicht zijn om te sturen, wordt ook wel een 14-dagenbrief of aanmaning genoemd. Je krijgt dan dus 14 dagen de tijd om alsnog het openstaande bedrag te betalen. Handig om te weten is dat de 14 dagen pas beginnen te lopen op het moment dat jij de brief hebt ontvangen.
Als je een 14-dagenbrief hebt ontvangen, komen er nog geen extra kosten bij. Wel staat in de brief dat er kosten bij zullen komen als je niet op tijd betaalt. Dit worden ook wel incassokosten genoemd. Het bedrijf bij wie je de schuld hebt, moet namelijk extra geld uitgeven om ervoor te zorgen dat jij alsnog betaalt. Hier wordt ook vaak een zogenaamd ‘incassobureau’ voor ingehuurd.
Incassokosten en rente
Incassokosten zijn dus extra kosten die jij moet betalen als je niet alsnog binnen 14 dagen betaalt. Hoe hoog zijn deze incassokosten dan? Dit staat in de wet. Het hangt af van de hoogte van het openstaande bedrag. Houd er rekening mee dat de incassokosten altijd minimaal € 40,00 zijn.
Naast de incassokosten, moet je ook rente betalen over het openstaande bedrag. Ook dit staat in de wet. De rente staat al een paar jaar vast op 2%. Als het jaar voorbij is en je hebt nog steeds niet betaald, dan wordt opnieuw rente berekend over het totale openstaande bedrag, inclusief de rente van voorgaande jaren.
Eerst naar rechter, dan pas deurwaarder
Als je de 14-dagenbrief niet hebt betaald, dan kan het bedrijf bij wie je de schuld hebt een rechtszaak starten en de rechter vragen om jou te veroordelen om de rekening alsnog te betalen. Het gaat dan om het openstaande bedrag met alle extra kosten die erbij zijn gekomen. Hier zitten meestal ook de kosten van de rechtszaak bij.
Als de rechter dan uiteindelijk een uitspraak doet en het bedrijf gelijk geeft, dan krijg je nog een aantal dagen om te betalen. Doe je dit niet, dan kan een deurwaarder beslag leggen op jouw spullen en geld. Dit betekent dat de deurwaarder dan jouw spullen kan meenemen en verkopen of een deel van jouw salaris kan gebruiken om de openstaande rekening mee te betalen. Als je bijvoorbeeld de eigenaar bent van een huis of auto, kan de deurwaarder ook hier beslag op leggen. Laat het dus niet zover komen!
Advies
Als je een betalingsherinnering hebt ontvangen en het openstaande bedrag op dat moment niet kunt betalen, bel dan even naar het bedrijf waar je de schuld hebt. Leg uit dat het je niet gaat lukken om de rekening op tijd te betalen en vraag of het mogelijk is om later te betalen of het bedrag in delen te betalen. De meeste bedrijven gaan graag met jou in gesprek om samen naar een oplossing te zoeken.
Geschreven door: Savannah Groen
<a href='https://nl.freepik.com/fotos/geld'>Geld foto gemaakt door freepik - nl.freepik.com</a>
Comments