Tess woont al een paar jaar samen met haar vriend Thomas in een huurwoning. Omdat ze graag groter willen wonen en genoeg geld hebben gespaard, hebben ze besloten om een huis te kopen. Na lange tijd zoeken, hebben ze eindelijk het perfecte huis gevonden en dit voor een mooie prijs gekocht. Ze zijn erg enthousiast en willen zo snel mogelijk de huur opzeggen en verhuizen. Als ze contact opnemen met de verhuurder, komen ze erachter dat er een opzegtermijn is en ze dus niet meteen de huur kunnen opzeggen. Erg jammer natuurlijk, want dit hadden ze niet verwacht. Wat is een opzegtermijn precies en hoe werkt dit dan? Zijn er misschien nog andere dingen waar Tess en Thomas aan moeten denken bij het opzeggen van de huur?
Huurcontract
Als je een woning huurt, heb je hiervoor een huurcontract gesloten met de verhuurder. In een huurcontract staat in ieder geval altijd wat je precies huurt en welke prijs je hiervoor moet betalen. Ook wordt in veel huurcontracten een minimale huurperiode afgesproken van meestal 1 jaar of 2 jaar. Dit betekent dat je vóór deze tijd niet kunt opzeggen, behalve als de verhuurder jou hiervoor toestemming geeft. Een huurcontract met een minimale huurperiode of waar geen periode in staat, wordt ook wel huur voor onbepaalde tijd genoemd.
Er zijn ook huurcontracten, waarbij je een maximale huurperiode hebt afgesproken. Na het aflopen van deze periode, eindigt je huurcontract automatisch. Je moet dan dus de woning uit. Het is wel mogelijk om vóór die tijd het huurcontract op te zeggen. Een huurcontract met een maximale huurperiode wordt ook wel huur voor bepaalde tijd genoemd. Als er verder geen minimale of maximale huurperiode in je huurcontract staat, dan kun je opzeggen wanneer jij wilt.
Hoe moet je de huur opzeggen?
In de wet staat dat je een huurcontract schriftelijk moet opzeggen. Dit kun je dan het beste doen via een aangetekende brief. De postbode geeft deze brief dan persoonlijk aan de verhuurder. Jij krijgt hier een bewijs van. Een brief aangetekend versturen, kun je doen bij een PostNL-punt bij jou in de buurt. Let op dat je hier wel extra voor moet betalen.
Wat er allemaal in zo’n brief moet staan, kun je makkelijk vinden op het internet. Via Google kun je veel voorbeeldbrieven vinden door bijvoorbeeld te zoeken op de woorden ‘brief huuropzegging door huurder’. Lukt het niet om de brief zelf te schrijven, vraag dan familie of vrienden om hulp. Je kunt ook hulp vragen aan de verhuurder. Dit hangt natuurlijk af van de relatie die je met jouw verhuurder hebt.
Opzegtermijn
Een opzegtermijn is de tijd die jij nog voor de huurwoning moet betalen, nadat jij al hebt opgezegd. Je mag die tijd wel nog gewoon in de woning blijven zitten. Veel mensen gebruiken deze tijd om te verhuizen. Als je een huurcontract hebt voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd, dan is de opzegtermijn volgens de wet hetzelfde als de tijd die je hebt om de huur te betalen. Als je de huur iedere maand betaalt, dan geldt dus ook een opzegtermijn van 1 maand. Het makkelijkste is om even in het huurcontract te kijken welke opzegtermijn geldt voor jou. De opzegtermijn is altijd minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.
De woning netjes achterlaten
Als je de huur gaat opzeggen, is het belangrijk dat je de woning netjes achterlaat. Maar wat betekent dit nu precies? De regel is dat je de woning hetzelfde moet achterlaten, zoals de woning eruitzag op het moment dat je er ging wonen. Toch zijn er een paar uitzonderingen. Als je dingen in de huurwoning hebt veranderd met toestemming van de verhuurder, dan hoef je hier verder niets mee te doen. Had je geen toestemming om dingen te veranderen, dan moet je het weer terug veranderen.
Verder is het belangrijk om te weten dat je niets hoeft te doen bij normale slijtage. Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat een keuken na 10 jaar niet meer perfect in orde is. Schade waar je zelf voor hebt gezorgd, moet je wel repareren. Doe je dat niet, dan kan de verhuurder jou hiervoor laten betalen. Ook moet je de woning schoon achterlaten. Als je niet weet wat je allemaal precies moet doen om je woning netjes achter te laten, dan kun je dit het beste even navragen bij je verhuurder.
Advies
Als je de huur gaat opzeggen, is het dus belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Stuur een aangetekende brief naar de verhuurder en denk aan de opzegtermijn. Zorg er ook voor dat je de woning netjes en schoon achterlaat. Voordat je de huur gaat opzeggen, kun je het beste even het huurcontract goed doorlezen. Hier staat vaak nuttige informatie in over het opzeggen van de huur en waar je dan allemaal aan moet denken. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de verhuurder als je niet precies weet wat je moet doen of als iets niet helemaal duidelijk is.
Geschreven door: Savannah Groen
<a href='https://www.freepik.com/photos/business'>Business photo created by freepik - www.freepik.com</a>
Kommentare